Toti copiii se joaca, dar putini se intreaba: Cand or fi aparut jucariile? intotdeauna jucariile au fost la fel? Copiii nu se prea gandesc la aceste lucruri. De aceea, va propun o excursie in lumea minunata a jucariilor. Care sunt tare vechi si iubite si de parinti, si de copii!

Copiii incep sa se joace pe la un an si jumatate; atunci deosebesc joaca de alte activitati. Au nevoie sa se joace, ca sa creasca sanatosi. Prin joaca, isi modeleaza o lume proprie, aflata intre lumea reala si cea imaginara, modelata dupa nevoile lor sufletesti. Acolo scapa de constrangerile lumii reale pana cresc mari. Folosind jucariile, copiii descopera lumea in care traiesc si regulile ei, propriul corp, cauzele si efectele unor actiuni, pregatindu-se sa traiasca intre oameni.

Ce spun arheologii despre jucarii ?

S-au gasit jucarii in temple si orase stravechi. Pe valea Indusului s-au descoperit carucioare, jucarii de suflat in forma de pasari, maimute si jucarii care alunecau pe un lant. O tabla de joc sumeriana (aprox. 2.600 i.Hr.) a fost gasita in Ur. in frescele egiptene apar oameni jucandu-se. in Grecia sunt vase pictate cu Ahile si Ajax, jucand un fel de table. in Egiptul antic, copiii aveau papusi cu maini mobile, din piatra, lut ars sau lemn. Dar, in vremuri stravechi, nu numai copiii se jucau, ci si oamenii mari!

Primele jucarii pentru copii au fost facute din ce au avut la indemana: piatra, lemn, lut, frunze, nuiele, panza, lana, stiuleti de porumb, os, pene, pluta, ceara, fildes, rafie, frunze de palmier, trestie de bambus, hartieā€¦

istoria_jucariilor

Sursa: ziarullumina.ro

 

Tags: , , , ,