origine mos craciunMos Craciun, asa cum il stim astazi, are la origine mai multe legende, dar si creatii de geniu ale unor advertiseri. Versiunea anterioara a mosului este Sint-Nikolaas sau Sinterklaas, de origine olandez. Acesta calarea un cal alb si era ajutat de Peter cel Negru. Nu venea in decembrie, ci in prima duminica din noiembrie. O alta sursa a versiunii actuale a mosului incarcat de daruri se regaseste in poemul „A Visit From St. Nicholas” de Clement C. Moore, scris in 1823. Alti scriitori care au contribuit la conturarea imaginii lui Mos Craciun sunt Washington Irving si Clement Moore, insa nu trebuie sa-i uitam nici pe istoricul John Pitard sau desenatorul Thomas Nast.

Adevarul este ca Mos Craciun este „alcatuit” din traditii atat crestine, cat si pagane, credinte si obiceiuri scandinave, engleze, germane etc. Un personaj hibrid, a carui imagine a fost potentata de ideea celor de la Coca Cola din anii 30 care au incercat sa-si sporeasca vanzarile pe timp de iarna prin asocierea imaginii lui Mos Craciun cu produsul lor. Desi telentatul desenator Haddon Sundblom nu a fost cel care l-a inventat pe mosul bonom, plinut si imbracat in rosu si alb (culorile brandului Coca-Cola), totusi desenele sale au avut o contributie mare la raspandirea acestei imagini atat de cunoscute si iubite.

Traditia oferirii de cadouri are legatura cu darurile pe care Sfantul Nicolae le facea, dar si cu ofranda adusa de cei trei magi pruncului Iisus cand au venit sa i se inchine, la nasterea sa. Renii – care au aparut mai tarziu in poveste – nu sunt un element universal valabil, in sensul ca in Scandinavia si Germania, Mosul bate, pur si simplu, la usa. Originea variantei care sustine ca Mos Craciun locuieste la Polul Nord este strans legata de folclorul american si festivitatile de iarna si nu este unanim impartasita, intrucat exista si versiunea unui Mos Craciun care locuieste in Laponia.

infografic mos craciun

In ceea ce priveste aparitia lui Mos Craciun folosind semineul, ei bine, aici este voarba doar de inventia lui Moore, de altfel valabila doar in anumite tari, nu si la noi unde ajunge cu sania trasa de reni (sau iepurasi, conform altor surse).

Pe glob, Mosul poarta diferite nume – Santa Claus in SUA si Canada, Shengdan Laoren in China, Tatal Craciun (Father Christmas) in Anglia, Pere Noel in Franta, Papai Noel in Brazilia si Peru. In Spania si unele tari din America Latina, regii Magi alaturi de Niño Jesus (Copilul Iisus) sunt cei care aduc jucarii copiilor, pe data de 6 ianuarie. In Maroc, Mos Craciun este Peter cel Negru (Black Peter), iar in Japonia, „Santa no ojisan” (Unchiul Santa).

Adevarul este ca indiferent de nume, simpaticul personaj este atat de iubit de toata lumea pentru ca aduce cele mai frumoase cadouri. Si pentru ca Toys Plaza este in fiecare an ajutorul de nadejde al lui Mos Craciun, ti-am pregatit aici o lista de sugestii pentru cadourile cele mai inspirate, iar aici poti sa gasesti tot ceea ce il poate face fericit pe copilul tau, indiferent de varsta pe care o are.

Craciun fericit tuturor!