Inca din primele luni de viata ne intrebam ce jucarii sunt potrivite pentru bebelusul nostru, care jucarii il ajuta la dezvoltarea abilitatilor fizice, care-i va dezvolta limbajul, gandirea sau emotiile.

Copiii sunt ca niste exploratori de la cateva luni de viata, de aceea este foarte important sa alegem jucarii pentru bebelusi adecvate nivelului lor de dezvoltare, atat fizica cat si cognitiva.

Cu toate ca pare foarte simplu, alegerea jucariilor este un proces pe care ar trebui cu totii sa-l tratam foarte serios. In cele ce urmeaza va oferim cateva sfaturi practive pentru a alege cele mai potrivite jucarii pentru bebelusi.

Alegeti jucarii care pot fi folosite in mai multe feluri

 

Optati pentru jucarii “deschise” cum ar fi cuburile. Fie ca sunt din plasitc, fie ca sunt din lemn, jucariile de construit se pot folosi pentru a realiza orase, drumuri sau diverese alte situatii care dezvolta imaginatia copiilor.

Puteti alege jucarii care mentin treaza atentia copiilor mai mult timp

 

De multe ori ni s-a intamplat ca o jucarie noua sa nu fie folosita mai mult de cateva zile. Va propunem sa luati in considerare achizitia de figurine. Cu ajutorul unor animale din plastic, de exemplu, copilul poate sa-si creeze un intreg univers imaginar. O figurina care reprezinta un batran poate fi povestitorul scenetei imaginare.

 

Alegeti jucarii care stimuleaza gandirea

 

Jocurile de puzzle sau jucariile de potrivit forme sunt idei excelente pentru a dezvolta logica cat si activitatea de coordonare maini-ochi.

 

Acordati-le copiilor ocazia sa se joace cu “lucruri adevarate”

 

Copii sunt incantati sa faca lucrurile pe care le fac mama si tata. De aceea o idee foarte interesanta pentru ei ar fi sa se joace cu seturile de bucatarie sau sa mestereasca prin casa cu bormasina.

Cautati jucariile care sa le stimuleze imaginatia

 

In primii trei ani de viata imaginatia copiilor se dezvolta in permanenta. In cel de al treilea an, imaginatia copiilor zburda pur si simplu. Acum copilul este in stare sa intre in pielea oricarui personaj de poveste. Costume de carnaval, accesorii pentru fetite si multe alte jucarii tematice vor ajuta la dezvoltarea imaginatiei.

 

Intrebari frecvente cu privire la alegerea de jucarii pentru bebelusi

 

Sunt oare potrivite sunetele, luminile pentru copilul meu ?

De multe ori, cand o jucarie are prea multe functii copilul face putine lucruri. Daca bebelusul mai degraba “vizioneaza” o jucarie cu atat respectiva jucarie este mai distractiva decat educativa.

Daca o jucarie are multe butoane si multe functii este posibil ca bebelusul sa nu stie exact care functie este activata de respectivele butoane.

Cele mai utile jucarii sunt acelea care il vor stimula mai mult. Cu cat copilul isi va folosi mai mult inteligenta si fizicul cu atat mai mult jucariile sunt mai eficiente.

Procesul de a alege jucarii pentru bebelusi este unul extrem de important, din acest motiv este recomandat sa cereti sfatul specialistilor atunci cand vreti sa achizitionati produse pentru micutul dumneavoastra.

 

Tags: , , , , ,